מהו קניין רוחני?

קניין רוחני

קניין רוחני | איתן יפהקניין רוחני הינו שם כולל למספר סוגי זכויות בנכסים לא מוחשיים של אדם. לעומת דירה, רכב או תנור שהם נכסים מוחשיים, קניין רוחני מתייחס ליצירתו של אדם, כגון המצאה, רעיון, עיצוב, מוניטין וכן הלאה. המחשבה מאחורי דיני קניין רוחני היא שגם רעיון או המצאה הם נכס של האדם שהגה אותם, אולם בד בבד ניתן גם "לגנוב" אותם על אף שאינם מוחשיים. ומכאן שיש לאפשר ליוצר או להוגה את הזכות ליהנות מנכסיו הלא מוחשיים.

סוגים שונים של זכויות קניין רוחני

התקופה הניתנת לבעל הזכויות בקניין הרוחני בדרך כלל קצובה בזמן, במהלכו הוא זכאי לעשות שימוש ביצירתו באופן בלעדי שכן החוק מגן עליו מפני ניצול, העתקה, זיוף או שימוש ללא רשות ביצירתו. במקביל, הציבור נהנה מהמצאות חדשות ומוצרים שמשפרים את חייו. בסוף התקופה הקצובה פוקעות זכויותיו של הממציא, והמידע אודות המצאתו מתפרסם וניתן לעשות בו שימוש על ידי כל אדם בכל דרך שהיא.

בין זכויות הקניין הרוחני הנפוצות ניתן למנות את הבאות:

  • פטנטים: אולי זכות הקניין הרוחני המפורסמת ביותר, המגנה על המצאות של מוצרים חדשים ושל תהליכים טכנולוגיים חדשניים.
  • סימני מסחר: זכות המגנה על לוגו גרפי (כמו מילים, סימנים או דמויות) או צלילים ואפילו ריחות, המקושרים למוצרים או שירותים. כזו היא למשל האות M המפורסמת של מקדונלדס או סימן ה-וי המפורסם של נייקי.
  • זכויות יוצרים: זכות המגנה על יצירותיו הספרותיות, המוסיקליות והאמנותיות של אדם.

קיימות זכויות נוספות של קניין רוחני, כמו זכויות מטפחים (הניתנות לאדם שטיפח תת מין של צמח), סודות מסחריים (כמו המתכון המדויק למשקה של קוקה קולה, שעל פי האגדה ידוע רק לשלושה אנשים בעולם) ועוד.

תהיה זכות הקניין הרוחני אשר תהיה, בכל מקרה של הפרתה על ידי אדם או עסק אחרים ללא רשות בעל הזכות, אזי ניתן לתבוע אותו בבית משפט ולדרוש הן את הפסקת ההפרה באופן מיידי והן תשלום פיצויים בעבור הנזק שנגרם לבעל הזכות.

קניין רוחני בישראל ובעולם

קיימים דינים שונים העוסקים בקניין רוחני במדינות שונות בעולם וכל מדינה עושה על פי דרכה. בפרט בדין הישראלי קיימת אבחנה בין שני סוגים של זכויות:

  • זכויות רשומות: כלומר נדרש בהן רישום בעלות במרשם ייעודי: פטנטים, עיצוב רשום, סימני מסחר וכדומה.
  • זכויות שאינן רשומות: כלומר לא נדרש בהן רישום של הזכויות: זכויות יוצרים, מוניטין, סודות מסחריים וכדומה.

במדינות אחרות נהוגים הבדלים נוספים; למשל בארצות הברית זכויות יוצרים יכולות להשתייך לזכויות שאינן רשומות או לזכויות רשומות (אילו בעליהן רשם אותן). חשוב להבין זאת משום שבכל מקום בעולם ההתייחסות המשפטית לקניין הרוחני עשויה להיות שונה. זו אחת הסיבות בעטיין יש לבצע רישום פטנטים בכל מדינה ומדינה בה הממציא מבקש להגן על קניינו הרוחני, ולא די בהגשת בקשה יחידה בלבד.

צרו קשר

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו עכשיו 052-5017356
כלל הפרויקטים | משרד איתן יפה לרישום פטנט

חיפוש פטנט | רישום פטנט | ניהול תיק פטנטים

צרו איתנו קשר

ייעוץ ראשוני

השאירו פרטים
ואחזור אליכם בהקדם